Search
Close this search box.

Van EGA naar WHS

whs-pankarde

Op 1 maart 2021 wordt het Wereld Handicap Systeem ingevoerd. Met de komst van het WHS wordt de handicap van iedere speler op de wereld op dezelfde manier berekend. In de praktijk verandert er weinig. Na de invoering van het WHS kun je net als nu met vrienden een qualifying ronde spelen. Je hoeft niet te weten hoe de WHS-handicapberekening werkt, deze wordt automatisch berekend.

Als het WHS is ingevoerd moet je – net als nu – vóór je ronde aangeven dat je een qualifying ronde gaat spelen. Eén ding wordt wel anders zodra het WHS is ingevoerd. Als je na de ronde je score invoert, dan wordt een provisionele handicap getoond. Dat is in 90 procent van de gevallen ook je nieuwe handicap. Maar pas de volgende ochtend toont de app je definitieve nieuwe handicap.

Dat komt omdat er ‘s nacht een handicapcorrectie wordt uitgevoerd – dat heet de PCC. Er wordt dan gekeken naar alle scores die zijn ingeleverd op de baan waar jij een qualifying ronde hebt gespeeld.

Soms speelt een baan moeilijker dan normaal, bijvoorbeeld door het weer of door de set-up. In dat geval is jouw qualifying score misschien beter dan normaal en dan wordt je provisionele handicap in de nacht gecorrigeerd.

De mogelijke handicapaanpassing in de nacht, de PCC, gebeurt automatisch, op de app zie je ’s ochtends je definitieve nieuwe handicap.

Je moet er wel rekening mee houden dat je na de invoering van het World Handicap System een hogere handicap zal hebben dan vlak voor de invoering. Dat geldt voor heel veel spelers en het komt omdat de WHS-handicapberekening anders werkt dan de berekening waarmee we nu werken.

Wil je straks een WHS-handicap hebben die jouw vaardigheid goed weerspiegelt? Lever dan deze herfst en winter zo veel mogelijk qualifying scores in. Want de scores die je nu inlevert zijn medebepalend voor je initiële WHS-handicap. Hoe meer scores er in jouw handicapgeschiedenis zitten, hoe beter je WHS-handicap je vaardigheid zal weerspiegelen.

Eind februari, vlak voor de invoering van het WHS, wordt je handicap een korte periode, hooguit een week, “bevroren”. Je kunt dan wel gewoon spelen en qualifying scores inleveren maar die worden even in een wachtrij geplaatst en pas verwerkt als de “vriesperiode” voorbij is.

De komst van het Wereld Handicap Systeem brengt overigens een aantal leuke veranderingen met zich mee. Na de invoering van het WHS is het bijvoorbeeld onder bepaalde voorwaarden mogelijk om een qualifying ronde over 12 holes te spelen.

En na de invoering van het WHS mag iedereen – ook spelers met een handicap van 4,4 en lager – qualifying ronden spelen, ook over 9 of meer holes. Ook mag iedereen na de invoering van het WHS meedoen aan qualifying wedstrijden, ook wedstrijden over 9 of meer holes.

Deel deze post

Vrijdag 29 april wordt het wildrooster geplaatst bij de ingang van het terrein en is het vanaf 18.00 uur niet meer mogelijk het terrein op of af te rijden. Eventuele uitwijkmogelijkheden om te parkeren zijn de Hondenclub (komende vanaf Goirle op de Nieuwkerksedijk ongeveer ter hoogte van hole 5 naar rechts) of bij Klooster Nieuwkerk.